Kateri so nevarni položaji pri delu ultrazvočista?

Razlogov, ki privedejo do mišično-skeletnih obolenj in poškodb povezanih z delom ultarzvočista, je več. Pomembno je, da jih poznamo in smo nanje pozorni. Za preventivo lahko v največji meri poskrbimo kar sami. 

Preverite najpogostejše razloge, ki prvedejo do bolečin in trajnih poškodb ultrazvočista in se jim dosledno izogibajte. Odstranite jih iz vašega vsakdanjika.

Na kaj moramo biti pozorni?

  1. SLABA ERGONOMIJA OPREME | Pozorni bodimo na višino in pozicijo tipkovnice/monitorja, okretnost opreme, slab prijem ultrazvočne sonde, slabo prilagojen ali nenastavljiv stol za ultrazvočista, slabo nastavljiva pregledna miza za pacienta.
  2. SLABA DRŽA | Slaba drža je posledica vrste dela, ki ga opravlja ultrazvočist. Predvsem ramenski del je v trajnem prisilnem položaju, prav tako pa je nenaraven tudi položaj hrbtenice.
  3. NEVARNE TEHNIKE SKENIRANJA | Nevarne tehnike skeniranja imenujemo položaje, ko so roke, noge in trup v nenaravnem statičnem položaju, še posebno pri endokavitarnih, kardioloških, mišično-skeletnih in vaskularnih preiskavah.
  4. POMOČ PRI PREMIKANJU PACIENTA | Asistenca težko gibljivim pacientom je človeška. Izredno pozornost pa moramo nameniti pravilnemu pristopu, dvigu, ….
  5. POSTAVA IN SPOL | Raziskave potrjujejo, da so ženske bolj dovzetne za nevarne položaje, ki privedejo do bolečin in poškodb pri delu ultrazvočista.  Izsledki raziskav pravijo, da imajo višji in težji ultrazvočisti ter moški manj težav s poškodbami. ne glede na spol, višino in težo pa previdnost in pozornost seveda nista odveč. 
  6. NEPRIMERNI ODMORI | Neustrezni delovni odmori s premalo časa za regeneracijo veliko pripomorejo k poškodbam in bolečinam ter k nekakovostnemu delu. ne glede na to, kako nemogoče se zdi, so primerni in dovolj dolgi odmori nujni. Tako za ultrazvočista kot tudi za paciente, ki zahtevajo kakovostno obravnavo. 
  7. DELOVNI STRES | danes se stresu na delovnemmestu res težko izognemo. Lahko pa skrbimo za prijetne odnose na delovnem mestu ter za svoje počutje in zdravje.

Oglejte si nevarne položaje in se jim pri svojem delu izogibajte!

Že imate vaje?

Izkušnje kažejo, da se najbolje obnese, če si vaje za preprečevanje poškodb nalepite na steno ordinacije. Vsakodnevno si vsaj enkrat vzamite nekaj minut za razteg in vaše počutje bo veliko boljše! Preizkusite, za vaše zdravje gre.

Pišite nam: info@sonoergo.eu