SonoErgo – občutite udobje in ergonomijo

Stol SonoErgo omogoča optimalno sedenje sonograferja in preprečuje nastanek poškodb povezanih z delom ultrazvočista.

Statistika je precej zaskrbljujoča:

Med 63% in 91% sonograferjev se razvije neka MSK motnja. Če primerjamo s celotno populacijo, je ta odstotek med 13% in 22%. (Rousseau et al., 2013).
Več kot 80% izkušenih sonograferjev opisuje bolečino med samim izvajnjem ultrazvočnega pregleda. (Rousseau et al., 2013).
V anketi, ki je bila narejena v Avstraliji, pa 95,4% sonograferjev odgovarja, da občutijo mišično skeletne bolečine in nelagoddje. (Cursaro et al., 2014).
 9 od 10 sonograferjev odgovarja, da imajo bolečine v vratu, ramenih in/ali v hrbtu, kar jim preprečuje, da bi svoje delo opravljali optimalno. (Wuebben & Roozen, 2015).

Ergonomska oprema (UZ aparat, stol, pregledna miza, …) in pravilen položaj telesa sta dva dejavnika, ki lahko v veliki meri pomagata preprečiti MSK poškodbe in motnje.

Bolečina v hrbtu

Kaj vam omogoča stol SonoErgo?

S stolom SonoErgo bo vaše sedenje ergonomsko.
Ergonomsko sedenje je osnova za dobro počutje sonograferja in uspešno izvajanje UZ pregleda.
SonoErgo Premium grey

Kaj to pomeni?

Ergonomsko sedenje pomeni, da vam stol omogoča sedenje, kjer imajo vaša hrbtenica, zadnjica in noge pravilno oporo. Pomembno je, da stol nudi oporo vsem naštetim delom vašega telesa.

Pomembna področja, ki vplivajo na ergonomsko sedenje:

VIŠINA | Zagotovljena je nastavljivost stola po višini, kar omogoča ultrazvočistu, da se lahko prilagodi pacientu na pregledni mizi in ultrazvočnemu aparatu.

Kakšna je optimalna nastavitev višine stola za ultrazvočista?

Optimalna nastavitev višine za ultrazvočista je takšna, da:

so komolci ob trupu in podlakti vzporedno s tlemi. V primeru, ko so dvignjene za 20 centimetrov pride do utrujenosti v manj kot 7 minutah.

se hrbtenica ohrani v izravnanem položaju in se podpre z naslonom stola.

je zapestje poravnano v liniji podlahti.

SEDIŠČE| Sedišče stola SonoErgo je kakovostno oblazinjeno. To pomeni, da se z uporabo sedišče ne posede. Izreden pomen ima velikost sedišča, ki mora biti takšna, da podpre zadnjico in stegna. Premajhna sedišča povzročajo neudobje in bolečine, saj ne nudijo zadostne opore. Sedišče je nastavljivo po višini, prava tako pa je nastavljiv nagib sedišča.

OPORA | SonoErgo stol ima oporo za vse pomembne dele telesa (zadnjica, trup in noge), ki so pri samem delu ultrazvočista zelo obremenjeni. V primeru, ko stol ne nudi prave opore, se zaradi napačnega položaja telesa pojavljajo bolečine in kasneje trajne poškodbe.

PODNOŽJE| Zelo pomembno je tudi po višini nastavljivo podnožje stola SonoErgo, ki v posebnih položajih nudi pravilno oporo nogam in s tem tudi celotnemu telesu. Podnožje je močno in stabilno, omogoča hitro in enostavno premikanje. Nastavljiv krog za podporo nog pa je pomemben še posebno takrat, ko ultrazvočist z nogami ne doseže tal.

NASLON | Naslon stola SonoErgo je kakovostno oblazinjen in nastavljiv po višini, kar omogoča pravilno podporo hrbta. Prav tako je nastavljiv nagib naslona, ki omogoča oporo pri specifičnih držah telesa. Same dimenzije naslona so skrbno izbrane, ne prevelike in ne premajhne. Naslon omogoča okretno, enostavno in hkrati udobno delo za ultrazvočista. To potrjujejo tudi vsi ultrazvočisti, ki so v času razvoja, stol tudi preizkušali.

MATERIAL | Posebna poznornost pri stolu SonoErgo je namenjena materialnom. Vsi materiali so visoke kakovosti in imajo EU poreklo. Stoli so izdelani v EU. Stoli imajo tudi Certifikat o skladnosti in ustrezajo vsem direktivam EU. Sedišče in naslon stola SonoErgo sta tapecirana v namenske materiale, ki so primerni za intenzivno uporabo, torej so maksimalno vzdržljivi. Poleg vzdržljivosti, pa so materiali primerni tudi za čiščenje v medicinskem okolju. Na voljo je široka paleta barv, ki omogoča, da se stol tudi po izgledu prilega v vaše poslovno okolje.

ROKONASLONI | Stol SonoErgo nima rokonaslonov. Študije so pokazale, da stol za ultrazvočista naj ne bi imel rokonaslonov, saj le ti motijo pri delu in dostopu do pacienta ter ultrazvočnega aparata.

Katere različice stolov SonoErgo so vam na voljo?

SonoErgo Standard

– površina naslona in sedišča je ravna –

SonoErgo Premium

– površina naslona in sedišča z ergonomskim poudarkom –

Barva sedišča in naslona 

Izbirate lahko med različnimi barvami:
Izbira barve je vaša odločitev.

Barvna karta omogoča, da izberete barvo, ki se poda v vaše poslovno okolje in zadovolji vaše želje. Ne glede na število stolov, ki jih želite lahko izbirate med prav vsemi barvami.

Material sedišča in naslona

Kakovosten in trpežen material

Posebna poznornost pri stolu SonoErgo je namenjena materialnom. Vsi materiali so visoke kakovosti in imajo EU poreklo. Stoli so izdelani v EU.

Sedišče in naslon stola SonoErgo sta tapecirana v namenske materiale, ki so primerni za intenzivno uporabo, torej so maksimalno vzdržljivi.

Poleg vzdržljivosti, pa so materiali primerni tudi za čiščenje v medicinskem okolju s sredstvi brez alkohola.

Mehanizem za nastavitev višine

Kako pravilno izbrati pravo višino stola SonoErgo?

Pravilna višina stola se izbere glede na telesno višino uporabnika stola. Pravilno izbrani mehanizem omogoča nastavitev optimalne višine stola. Izbirate lahko med mehanizmi:
Mehanizem A – nastavljivost višine stola od 48 cm do 56 cm od tal (manj kot 3% uporabnikov se odloča za to višino)
Mehanizem B – nastavljivost višine stola od 49 cm do 63 cm od tal (ustreza 95% uporabnikom)
Mehanizem C – nastavljivost višine stola od 66 cm do 91 cm od tal (ustreza uporabnikom, ki imajo zelo visoko delovno površino, kije ne morejo znižati, manj kot 3%)

Vrsta podnožje stola

Izbirate lahko materialom in barvo podnožja:

KROMIRANO podnožje v srebrni barvi.

ALUMINIJASTO podnožje v srebrni barvi (možna tudi črna barva).

Kje lahko kupim stol SonoErgo?

Kaj omogoča stol SonoErgo?
Katere so nevarnosti in poškodbe za ultrazvočista?
Vaje za preprečevanje MSK poškodb ultrazvočista.